CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bornova Kiraz Festivali’nde; Yunan ya da İsrail sermayeli firmaların Ziraat Bankası’ndan çok daha uygun koşullarda çiftçiye kredi verdiğini belirterek “Amaç toprağımızı ipotek altına almak. Esas beka sorunu budur” uyarısı yaptı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir temaslarının ikinci gününde Beşyol köyünde düzenlenen Bornova Kiraz Festivali’ne katıldı.
Programda Özel’e CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP’li ilçe belediye başkanları ve CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper eşlik etti.
Programda yaptığı konuşmada tarımsal üretimin son 20 yılda geldiğini noktaya değinen Özel, tarımsal üretimin yıllar içerisinde yaşadığı gerilemeye dikkat çekti.
“500 BİN ÇİFTÇİ KAYIP”
Özel, sözlerine şu şekilde devam etti:
– Ülkemiz, dünya kiraz üretiminde birinci sırada. Kirazın Türkiye’de en çok üretildiği iller arasında İzmir ve Manisa en ön sıralarda yer alıyor. Ancak kiraz üreticisi artan gübre, mazot, ilaç ve işçi fiyatlarından dolayı zor zamanlar geçiriyorlar. Hem üreticimizin sorunlarını çözmek hem verimi artırmak hem de ihraçları artırarak herkesin yüzünü güldürecek tarım uygulamaları mümkün. Bunun için politikasız, üretici lehine kalıcı düzenlemeler yapmak gerekiyor.
– 2003 yılında 2,8 milyon çiftçimiz varken 21 yıl sonra bugün 2,3 milyon çiftçisi var. Yani 500 milyon çiftçi kayıp. Sanayide asgari ücretli işçi, işsiz, sokakta geçimini arayan gündelikçi çalışanlara dönüşmüş. Soma madeninde işçi olmuş, günü gelmiş canını vermiş. O yüzden dikkat etmek gerekir. Türkiye’nin 20 yılda nüfusu 20 milyon artıyorsa 20 yılda 500 bin çiftçi kayboluyorsa…
– İşte her şeyden beka sorunu çıkaranlar var ya şuraya baksınlar. Bugün Türkiye’de yarım milyon çiftçi kayıp. Oysa ki orana göre çiftçi sayısının değil kaybolmuş olması o orana göre artması gerekirdi. Memlekette her dört çiftçiden üçü ‘bu işi yapmak istemiyorum’ diyor. Çiftçilerin yaş ortalaması 58 olmuş. Yani sadece yaşlıların yaptığı bir süreç oldu.”
KREDİ UYARISI: BEKA SORUNU
Tarımsal kredilerde çiftçilerin yabancı sermayeli bankalara muhtaç edildiği mesajını veren Özel, şöyle devam etti:
– Türkiye son 20 yılda Hollanda kadar tarım toprağını kaybetti. Her yerde Yunan sermayeli ya da İsrail sermayeli firmalar en uygun tarım kredisini veriyorlar bu son dere stratejik bir adım. Ziraat Bankası kötü yönetiliyor. Zenginlere düşük faizli kredi veriyor, çiftçiye gelince kuyruk var. Birkaç kişi ya faydalanıyor ya da faydalanamıyor. Hal böyle olunca krediler Ziraat Bankası’ndan uyguna Yunan Bankası ya da İsrail sermayeli bankalar tarım kredileri veriyorlar. Diğer yerli bankalardan ucuz. Amaç toprağımızı ipotek altına almak.
– Bu toprakları ordularıyla işgal edemeyenler topla, tüfekle zapt edemeyenler şimdi ipotekle toprak kazanmaya, topraklarımızı İsrail’e, Yunanistan’a katmaya gayret gösteriyorlar. Buradan Türkiye’yi yönetenlere sesleniyorum… Kendi çiftçine sahip çıkmazsan, ona uygun kredi vermezken, borçlarını ödeyemeyecek duruma gelenlerin faizini silmezsen, günü geldiğinde onu başkalarına ipotek ettirirsen esas beka sorunu budur. Biz bu beka sorununu görüyoruz ve çözmek için de kolları sıvayacağız.
“ÇİFTÇİNİN BORCU BİR YILDA YÜZDE 88 ARTTI”
CHP iktidarında çiftçilere verilecek desteklere ilişkin de söz veren Özel, şunları kaydetti:
– Çiftçilerimizin toplam borcu son bir yılda yüzde 88 artmış ve 652 milyar liraya ulaşmış durumda. Bir yılda neredeyse iki katına çıkmış durumda. Çiftçi geçen seneye kadar ne kadar zor durumdaysa geçen senden bugüne bir o kadar daha zor duruma gelmiş. Çare, tarımsal üretimi desteklemekte. Kanuna göre Gayrisafi Milli Hasıla’nın yüzde 1’i çiftçilere destek olarak verilmesi lazım. Ama binde 2’sini bile vermiyorlar. Tam 20 senedir verdikleri sözü tutmuyorlar Çiftçimizin 2024’te GSMH’nın yüzde 1’i 410 milyar lira. Eğer bu miktar destekleme olarak sizlere dağıtılacak olsa sorunlarının çok büyük bir kısmı çözülür.
“KITLIK OLMAMASI İÇİN KANUNA UYUN”
– İktidara sesleniyorum. Çiftçinin yüzünü güldürmek için, Türkiye’nin yeniden kendi kendine yeten bir tarım ülkesi olması için, ülkede kıtlık olmaması, tarımda dışa bağımlısı olmaması için çıkardığınız kanuna uyun yeter. Biz CHP olarak tarımsal sulamada kullanılan elektrikten bütün vergileri kaldırmayı, tarımsal sulamaya elektrik desteği sağlamayı, sulamada kullanılan elektrik borçlarının birikmiş faizlerini silmeyi, yıl içindeki ödemeleri faizsiz şekilde ürün hasadından sonra yapmayı, çiftçiden ÖTV’siz KDV’siz mazot kullanabilmesi için gerekli düzenlemeyi yapmayı, sübvansiyon destekleme uygulamayı, çiftçinin elinde kalan malların tamamının devlet tarafından alınmasını öneriyoruz.
– Biz 31 Mart seçimine giderken ‘Destek verin, başkanlarımızı seçin. Bu bir yerel seçim. Hem dürüst başkanlar seçim hem de iktidara tepkinizi gösterin’ dedik. Emekliler, atanamayan öğretmenler, işçiler, çiftçiler 47 yıl sonra CHP’yi birinci parti yaptılar. Türkiye’nin yüzde 65’ini CHP’li belediye başkanlarına emanet ettiler. Biz o günlerde bir söz vermiştik. Siz bize destek verirseniz biz sizin sesinizi Türkiye’ye duyuracağız dedik.
GÜNDEM
11 Kasım 2024SPOR
11 Kasım 2024GÜNDEM
11 Kasım 2024SPOR
11 Kasım 2024SPOR
11 Kasım 2024GÜNDEM
11 Kasım 2024GÜNDEM
11 Kasım 2024